Logo Wil's Kracht Verslavingszorg mobiel
“Gedurende ons leven zijn we onwaarheden over onszelf gaan geloven.”

Het pad naar herstel!

Kun jij je voorstellen wat een ontspanning het teweeg zou brengen
als je jezelf zou kunnen accepteren zoals je bent?

Jouw zorg

Levert jouw zorg het volgende verhaal?

De gewoonte om het leven te vieren, zoals weekend of vakantie of een zakelijk succes, ging aanvankelijk gepaard met een middel voor recreatief gebruik. Het middel heette een glas wijn.
Dat recreatieve middel werd daarna een kalmeringsmiddel om te kunnen slapen of om stress te verdrijven en heette nu een fles wijn.
Het kalmeringsmiddel werd tenslotte een voorwaarde om het leven aan te kunnen. Dit middel heette drank.
Na het minderen of zelfs stoppen is het leven niet leuker geworden; niet terug willen naar gebruik maar zonder gebruik is niets nog leuk…

HERKEN jij dit?

Als ik begin, dan wil ik niet meer stoppen. Dat geldt voor tv kijken, voor eten of drinken, voor sporten of voor werken, voor winkelen, gamen of internetten.
Als ik een kick ervaar, dan wil ik méér van dat. Het is nooit genoeg. Ik heb moeite met doseren; ik heb wel een gaspedaal, maar geen rem.

KEN je misschien dit?

Ik weet waarom ik vlucht in de roes van middelen of gedrag: om weg te zijn van mijzelf. Ik weet niet wat ik zoek, maar toch blijf ik zoeken.
Misschien zoek ik naar ‘beter’, naar ‘anders’, rust, tevredenheid. Innerlijke rust en een dieper weten: “Ik ben goed genoeg. Ik ben een mooi mens.”

Velen weten rationeel: ‘Ik ben de moeite waard en ik mag er zijn.’ Maar voor een deel van de mensen vóelt het niet als zodanig. Dat deel voelt zich minder waard dan de anderen. Deze mensen gaan op verschillende manieren om met hun gevoel, om van het gevoel geen last te hebben of om het te ontkrachten:

Een deel gaat “zich bewijzen”, laten zien wél waardevol te zijn door hard te werken, zich onmisbaar te maken, of grote prestaties neer te zetten. Weer anderen gaan juist bevestiging zoeken bij ánderen wat zij bij zichzelf niet krijgen door aardig gevonden te willen worden, door zorgtaken op zich te nemen of door naar complimenten te vissen.

En een deel gaat vluchten voor het gevoel niets waard te zijn door stimulerende of stemmings-veranderende middelen te gebruiken, zoals pillen, drugs, wiet, drank of alcohol… of gaat proberen om de leegte, het incompleet zijn, te vullen met bevrediging zoekend gedrag zoals eten, kopen, gokken. 

Het leven wordt pas de moeite waard om te leven als je jezelf de moeite (van herstel) waard vindt. De volgende stap is van jezelf leren houden, zóveel dat je bereid bent om in jezelf te investeren met aandacht en energie.

Bagage

Bijna iedereen heeft een rugzak met bagage. Heeft de één haar jeugd gesleten tussen continu ruziënde ouders, de ander had een verslaafde ouder. Heeft de één iets in zijn uiterlijk dat door onbekenden als ‘lelijk’ wordt aangemerkt, de ander heeft jaren geleden onder incest.

Een lelijk gevolg van bagage kan zijn dat we leugens over onszelf gaan geloven. Leugens. Onwaarheden.

  • “Het ligt aan mij.”
  • “Het is mijn schuld.”
  • “Ik ben lelijk.”
  • “Ze hebben me nooit gewild.”
  • “Ik doe er niet toe.”

Leugens vervormen je. Misvormen je. Ze maken dat jij je minder waard voelt. Achter een muur van zelfhaat en minderwaardigheidsgevoelens vecht je bikkelhard om staande te blijven. Voor de buitenwereld is er ‘een hardheid’ of ‘een afstand’. Terwijl er in werkelijkheid simpelweg angst is!

HULP in herstel

Wie zal je helpen om wat anders te geloven als je iets gewoon zeker weet? Zou je het geloven als ik je vertel dat je mooi bent? Dat het niet jouw schuld is? Behalve kennis van het brein (omdat verslaving het brein verandert), is er een bewustwording nodig van wie je eigenlijk bent. Ook is bewustwording van je overtuigingen nodig om nieuw gedrag te kunnen oefenen.

De ontdekkingsreis naar wie je bent, is een prachtige reis, omdat je steeds eerlijker naar jezelf zult worden. Je zult steeds authentieker worden waardoor er minder energie voor het toneelstuk dat Schone Schijn heet, nodig is. Je gaat lichter leven. Kun jij je voorstellen wat een ontspanning het teweeg zou brengen als je jezelf zou kunnen accepteren zoals je nu bent, en je leven zoals het nu is, en anderen zoals ze nu zijn?

® Wil’skracht verslavingszorg | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Ontwikkeling en vormgeving ZAINZ media

© Wil’skracht verslavingszorg
Alle rechten voorbehouden
Privacyverklaring

Ontwikkeling en vormgeving ZAINZ media